sisyphus

סיזיפוס (הכתיב הנכון: סיסיפוס Σίσυφος) היה המלך המיתולוגי של קורינתוס. ידוע בעיקר בגלל העונש שקיבל בעולם המתים – לגלגל לנצח סלע במעלה ההר.

סיזיפוס
סיזיפוס, After Jusepe de Ribera, Public domain, Wikimedia Commons

מי היה סיזיפוס?

סיזיפוס נולד לאיולוס מלך תסאליה והנימפה אנרטה. הוא התחתן עם מרופה (Merope), בתו של אטלס, ונולדו להם ארבעה ילדים, ביניהם גלאוקוס שהיה אביו של הגיבור בלרופון. בחלק מהמקורות הוא מזוהה כאביו של אודיסאוס.

סיזיפוס הקים את העיר Ephyra, שמה הקדום של קורינתוס, והיה למלכה הראשון. הוא נחשב למקים המיתולוגי של המשחקים האיסתמיים בקורינתוס (פאוסניאס, 2.1.3) שנערכו כל שנתיים, שנה לפני ושנה אחרי המשחקים האולימפיים.

למה סיזיפוס נענש?

שמו של סיזיפוס יצא לפניו כאדם ערמומי ביותר (הומרוס, אליאדה, 6.153) רוב המיתוסים מציגים אותו כאיש חסר מצפון שפועל בעיקר ממניעים אינטרסנטיים. למשל הוא התחתן עם טירו tyro, אחיינית שלו, בתו של אחיו סלמונוס אותו לא אהב, בגלל נבואה שבניהם המשותפים יהרגו את האח. כשטירו שמעה על הנבואה היא רצחה את ילדיה. מיתוס אחר מתאר כיצד סיזיפוס נהג לזרוק סלעים על עוברי אורח שהגיעו לקורינתוס ולהרוג אותם.

לא ידוע מה בדיוק עשה סיזיפוס כדי לקבל את העונש הנצחי בעולם המתים. אבל אחד המיתוסים אולי מספק את ההסבר: זאוס חשק בנימפה אייגינה (Aegina) וחטף אותה. סיזיפוס ידע על המעשה וכשאזופוס אביה של אייגינה חיפש אותה, הוא "הלשין" על זאוס בתמורה לכך שאזופוס יעביר מקור מים סמוך לחומות העיר קורינתוס (אזופוס היה אל נהר). זאוס גילה וכעס מאוד. הוא היכה את אזופוס ברעם ועל סיזיפוס הטיל עונש מוות.

זאוס שלח את תנטוס, המוות (ואחיו של היפנוס השינה), לקחת את סיזיפוס לשאול. אבל סיזיפוס קשר את תנטוס בשרשראות וכך השעה את המוות בכל העולם. ארס הגיע לשחרר את תנטוס והפעם סיזיפוס ידע שלא יוכל לחמוק שוב מהמוות.

סיזיפוס תכסס תחבולה חדשה. הוא ביקש ממרופה אשתו שלא תקבור את גופתו ולא תקיים טקסי קבורה. כשהגיע לעולם המתים, סיזיפוס התלונן בפני האדס (או פרספונה מלכת השאול), שאשתו לא כיבדה אותו בקבורה נאותה וביקש לחזור כדי להעניש אותה. האדס הסכים בתנאי שיחזור, תנאי שכמובן סיזיפוס לא התכוון לקיים. עד שהרמס נשלח לקחת אותו חזרה אל עולם המתים.

Sisyphus and Persephone in Hades
סיזיפוס בעולם המתים ופרספונה משגיחה עליו, אמפורה דמות שחורה , 530 לפנה"ס
Staatliche Antikensammlungen, Public domain,

העונש הנצחי. סופו של סיזיפוס

כנראה שבגלל מעשיו הרעים כלפי האלים ועל כך שניסה לחמוק (פעמיים!) מעונש המוות, סיזיפוס נענש לאחר מותו. האלים דאגו שלא יוכל לרמות את דרכו החוצה מעולם המתים והטילו עליו מטלה אינסופית: לגלגל סלע ענק במעלה גבעה. כשהיה מגיע לראש הגבעה, הסלע התגלגל כל הדרך חזרה למטה וסיזיפוס היה צריך להתחיל שוב מחדש.

משחקי מילים

משמעות הביטוי עבודה סיזיפית היא עבודה קשה ללא תועלת או מטרה.

אלבר קאמי משתמש בדמותו של סיזיפוס וברעיון של עבודה סיזיפית בחיבור מ-1942 בשם המיתוס של סיזיפוס. קאמי בוחן את האבסורד בחייו של האדם המודרני שנידון לקיים את אותן פעולות חסרות תועלת בכל יום, לעבוד ללא טעם וללא מטרה. סיזיפוס, כמשל לאדם המודרני, צריך להכיר ולקבל את חוסר המשמעות של פעולותיו וכך יהיה מאושר כי יהיה חופשי מהתמודדות עם האבסורד בחייו.

מתעניינים בתרבות יוון העתיקה? רוצים לדעת כשיוצא פוסט חדש?


רשמו את כתובת האימייל שלכם כאן למטה 👇

האימייל לא ישמש לשום מטרה אחרת מלבד שליחת הודעות על פוסטים חדשים באתר


💬 שאלות, הערות, הארות? התגובות פתוחות

0 תגובות על “סיזיפוס ועבודה סיזיפית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *