חברה ותרבות חיי יומיום

לא (רק) משחק ילדות: בובות מיוון העתיקה

בובות משחק מיוון העתיקה

בוודאי לא יפתיע אף אחד לגלות שילדות ביוון העתיקה שיחקו בבובות. כמו כל הילדות בכל מקום בעולם ובכל תקופה בהיסטוריה.
הבובות הראשונות שהופיעו, במאה ה-10 לפנה"ס, היו בעלות צורת גוף פעמון ורגליים מחוברות. אבל במאה השישית לפנה"ס התחילו לייצר ביוון סוג מסויים של בובה שהיתה לה צורה אנושית כשהידיים והרגליים מופרדות מהגוף. הבובות האלו נמצאו בכמויות בקברים ובמקדשים וההנחה היא שהן שימשו למטרות נוספות מלבד משחק.

בובת חימר
מאה 5 לפנה"ס Getty
בובת חימר מקורינתוס
מאה 5 לפנה"ס, The Met
בובה משנהב מקבר בTaranto.
מאה 3-4 לפנה"ס, The Met

איך נראו הבובות?

הבובות נראו כמו נשים מוקטנות, עם ידיים ורגליים נעות ונפרדות מהגוף. הידיים חוברו לגוף בעזרת חוט באזור הכתף, והרגליים במעלה הירכיים. הבובות לבשו טוניקה קצרה שהיתה מגולפת כחלק מהבובה ומעוטרת בצבעים. היו להן תסרוקות מורמות מפוארות ותכשיטים שגם כן גולפו או צוירו. רבות מהן אחזו כלי נגינה בידיהן, סוג של קסטנייטות שנקראו crotala. אצל חלק מהבובות מצאו חור בחלק העליון הראש.

מסוף המאה החמישית לפני הספירה התחילו להופיע בובות מעט שונות. חיבור הרגליים היה באזור הברך ולא במעלה הירך, התסרוקות נעשו מפוארות יותר והבובות היו לרוב עירומות. יתכן שהולבשו בבגדי בד שלא שרדו.

בובת חימר שאוחזת כלי נגינה בידיים
מאה 4-5 לפנה"ס, אתונה MFA Boston

לאיזו מטרה השתמשו בבובות?

המטרה העיקרית של הבובות היתה לאמן את הילדות באמצעות משחק לקראת התפקיד העתידי שלהן בחברה כרעיות ואמהות. הבובות נראו כמו נשים מוקטנות ואולי היוו מודל אידיאלי אליו צריך לשאוף.

בובות רבות נמצאו במקדשים או מתחמים מקודשים, בעיקר של האלות ארטמיס ואפרודיטה, וכנראה הוקדשו כמנחה. יש גם עדויות כתובות של סופרים מהעת העתיקה שמתארים איך נערות היו מקדישות את הבובות שלהן לאלות ביום שלפני החתונה שלהן. הבובות היו סמל למעבר מתקופת הילדות לבגרות. ארטמיס היתה האלה המגנה על הילדים ואפרודיטה היתה אלת האהבה של הנישואים ואלת פיריון. הנערות היו משאירות את הילדות (בובות) מאחור, לקראת חייהן כנשים נשואות.

מצבת קבורה של נערה צעירה
מצבת הקבורה של Naiskos, תבליט נערה צעירה, אוחזת בובה. אתונה. 360 לפנה"ס, Getty
מצבת הקבורה של Melisto, תבליט ילדה מחזיקה בידה בובה, 340 לפנה"ס
Daderot, Public domain, Harvard Art Museums

רב בובות החימר נמצאו בתוך קברים של ילדות או הופיעו על גבי תבליטים של מצבות של ילדות שנפטרו. מכמות הבובות הרבה בהקשר של קבורה ההנחה היא שהיתה להן משמעות דתית שקשורה למוות. או כחפצים שילוו את הילדות אל עולם המתים. או כמנחה לאלות – הנפטרת היתה ילדה שלא הגיעה לגיל הבגרות ואילו הבובה מסמלת את האישה שלא תגדל להיות.

בובות תלויות לתצוגה
בובות תלויות לתצוגה במוזיאון הארכיאולוגי של אתונה. ניתן לראות בבירור את החור בראש Giovanni Dall'Orto. Wikimedia Commons

שימוש נוסף אפשרי עולה לבובות עם חור בראש. יתכן שהן נתלו כסוג של מריונטות או קמיעי מזל. הבובות עם כלי הנגינה ביד אולי סימלו ריקוד פולחני כלשהו או שנתלו כפעמוני רוח, עם גפיים נעות שהשמיעו צלילים.

מאילו חומרים היו עשויות הבובות?

בובות ביוון העתיקה היו עשויות מחומרים מגוונים: בד, עץ, שנהב או עצם. אבל רוב הבובות ששרדו עד ימינו הן בובות מחימר שעמיד לפגעי הזמן. חימר הוא גם חומר שביר, בוודאי בידיים מגושמות של ילדות קטנות, מה שמחזק את ההנחה שלבובות היו תפקודים נוספים מלבד משחק.

בובת לוחם
בובת לוחם עם קסדה ושריון מקורינתוס, 450 לפנה"ס
© The Trustees of the British Museum

בובות של בנים

כן, בנים ככל הנראה שיחקו גם הם בבובות, אם כי כהגדרה הן היו צעצועים שנועדו לבנות. נמצאו מעט בובות ממין זכר ביחס לתפוצה העצומה של בובות נשיות.

הבובות ממין זכר נראו כמו לוחמים עם קסדות ושריון. השימושיות שלהן היתה כנראה דומה לבובות של הבנות. מצד אחד אימון והכנה לחיים הבוגרים. מצד שני, בובות של בנים נמצאו במקדשים של האל אפולו אז כנראה שהוקדשו לאל בטקסט דתי כלשהוא.


מתעניינים בתרבות יוון העתיקה? רוצים לדעת כשיוצא פוסט חדש?


רשמו את כתובת האימייל שלכם כאן למטה 👇

האימייל לא ישמש לשום מטרה אחרת מלבד שליחת הודעות על פוסטים חדשים באתר


💬 שאלות, הערות, הארות? התגובות פתוחות

0 תגובות על “לא (רק) משחק ילדות: בובות מיוון העתיקה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *