חברה ותרבות מדע ופילוסופיה

אטלנטיס, האי הנעלם

מפת האי אטלנטיס

אטלנטיס הוא שמו של אי מיתולוגי שמתואר בכתביו של הפילוסוף אפלטון. באטלנטיס חיה תרבות עתיקה ומפותחת שהגיעה אל סופה עם שקיעתו של האי בים.

מפת האי אטלנטיס
האי אטלנטיס באוקיאנוס האטלנטי. איור מספרו של הגיאוגרף והמדען Athanasii Kircheri משנת 1664. כיווני השמיים הפוכים.
Athanasius Kircher © Public domain

המקור: אטלנטיס של אפלטון

המיתוס על אטלנטיס מסופר בשני דיאלוגים של אפלטון, שניהם מתוארכים לסביבות 360 לפנה"ס. החיבור הראשון נקרא טימאיוס (Timaeus) וההמשך שלו נקרא קריטיאס (Critias). מי שמספר על אטלנטיס בשני הדיאלוגים הוא קריטיאס, שהיה פילוסוף ופוליטיקאי אתונאי, והרקע הוא דיון אודות המדינה האידיאלית.

וכך מתאר קריטיאס של אפלטון את התגלגלותו של סיפור אטלנטיס עד אליו: הוא עצמו שמע אותו מסבו, ששמע אותו מאביו דרופידס, סבא-רבא של קריטיאס, ששמע אותו מסולון, המחוקק האתונאי שהיה חברו הקרוב. סולון שמע אותו בעת ביקורו במצרים בתחילת המאה השישית לפנה"ס. כהנים מצריים הם שסיפרו לסולון על תרבות אטלנטיס שהתקיימה 9000 שנים לפני זמנם.

מפת העולם כולל מיקום משוער של אטלנטיס. 1882
Ignatius Donnelly © Public domain

פוסידון ותחילתה של תרבות אטלנטיס

בזמנים קדומים חילקו ביניהם האלים את השליטה על הארץ והאל פוסידון קיבל את אטלנטיס. האי, על פי אפלטון, נמצא ממערב לעמודי הרקלס, שהם מיצר גיברלטר, כך שככל הנראה מדובר באוקיאנוס האטלנטי. אטלנטיס היה אי עצום בגודלו והשתרע על שטח גדול יותר מלוב ואסיה (הכוונה לאסיה הקטנה) גם יחד.

פוסידון התאהב באחת מתושבות אטלנטיס, צעירה בת תמותה בשם קלייטו, והתגורר איתה על הר במרכז האי. הוא חצב באי טבעות היקפיות, תעלות של מים ויבשה לסירוגין, כך שאף אדם לא יוכל להגיע אליהם. ספינות והפלגות עדיין לא היו באותם זמנים. פוסידון דאג שהקרקע באטלנטיס תהיה פוריה במיוחד ותצמיח צמחים ועצים רבים. הוא גם יצר שני מעיינות תת קרקעיים, האחד של מים חמים והשני של מים קרים.

לפוסידון וקלייטו נולדו חמישה זוגות של תאומים בנים, והם יהיו המלכים העתידיים של הממלכה. הוא חילק את שטח אטלנטיס לעשרת בניו וכל אחד מהם שלט בחלק אחר. לבן הבכור של זוג התאומים ראשון, שהיה המלך הראשון, הוא קרא אטלס ועל שמו נקרא האי. המלכים היו עשירים, ובעלי כוח רב, ובין היתר היו אחראיים על יישום החוקה, שחוברה על ידי פוסידון.

איור AI של העיר אטלנטיס

העיר אטלנטיס וסביבותיה

המלכים של אטלנטיס בנו תעלות וגשרים שהקיפו את האי, וחצבו מעבר לים כדי לאפשר לספינות להיכנס ולעגון בנמל התוסס של העיר. וגם בנו כביש אל הארמון המלכותי במרכז, אותו המלכים קישטו ופארו, כל מלך עולה על מי שהיה לפניו עד שהפכו את המבנה למופלא במראה וגודל. לצדו עמד מקדש פוסידון, מעוטר בכסף וזהב, שנהב ואוריקלקום orichalcum, מתכת מיתולוגית יקרה במיוחד. עוד היו בעיר אטלנטיס מזרקות מים ומרחצאות, גנים רחבי ידיים, מקדשים לאלים ואפילו מסלול מרוץ לסוסים. כל טבעת מעגלית של העיר היתה מוקפת חומה.

מחוץ לעיר נפרשה קרקע מישורית שבקצותיה טבעת הרים שהגיעו עד לים. האדמה הפוריה הצמיחה פירות ופרחים ועשבים, וגם עצים לבנייה ומחצבים רבים היו בתוכה. כל מה שאנשי אטלנטיס נזקקו לו, האי סיפק. על אדמות אטלנטיס חיו בעלי חיים רבים ובמיוחד בלטה אוכלוסייה גדולה של פילים.

אנשי אטלנטיס חיו בהרמוניה זה עם זה והאי העשיר במשאבים טבעיים תרם לשגשוג הכלכלי והטכנולוגי. גם צבא אטלנטיס היה חזק וכלל צי עצום של ספינות מלחמה ורבבות של מרכבות קרב.

הריסת אטנלטיס
Nicholas Roerich, 1928, wikiart © Public domain

מה היה סופה של תרבות אטלנטיס?

אטנלטיס, ששלטה על העמים ממערב לים התיכון, החליטה לפלוש אל שטחי העמים שממזרח לעמודי הרקלס. הם כבשו את לוב וחלק מאירופה והגיעו עד איטליה. לבסוף נבלמו על ידי קואליציה של עמי הים התיכון בראשות אתונה. למרות שהתרבות האטלנטית היתה מתקדמת מאוד, צבאית וטכנולוגית, אטלנטיס הובסה בקרב מול אתונה העתיקה.

אטלנטיס נהרסה זמן מה לאחר המלחמה, ביום אחד של אסונות בו התרחשו רעידות אדמה חזקות ובעקבותיהן עלו גלי ענק שהשקיעו את האי כולו בים. תרבות אטלנטיס נעלמה לנצח. במקום שקיעת האי צפו גושי בוץ גדולים שחסמו את המעבר של המפליגים מהים התיכון אל אוקיינוס הגדול ולא ניתן היה יותר לשוט אליו.

סיפור אטלנטיס הוא בבסיסו אלגוריה להשפעתם המשחיתה של הכוח והעושר. אנשי אטלנטיס חיו חיים שלווים ומשגשגים תחת חוקים שניתנו להם על ידי האלים (חוקת פוסידון). אך כאשר הפכו לחמדנים, לא הסתפקו בטוב שהיה להם והחליטו להשתלט על ארצות ועמים אחרים, הם חטאו בחטא ההיבריס. זו הסיבה שנענשו על ידי האלים והאי אטלנטיס הושמד.

ומי שעמדו בגבורה מול אנשי אטלנטיס המושחתים היו האתונאים הגיבורים שהצליחו להביס אויבים גדולים וחזקים מהם. יש שטוענים שאפלטון רצה לפאר ולהלל את אתונה ההיסטורית. יתכן. מעל מאה שנים לפני אפלטון התרחשו המלחמות הפרסיות ואפשר למצוא הקבלות בין אטלנטיס לאימפריה הפרסית. שתיהן היו גדולות ועשירות, עם צבא חזק. בשתיהן שלטו מלכים ושתיהן נלחמו נגד קואליציה שבראשה אתונה, וכנגד כל הסיכויים, הובסו על ידה.

ואולי הכוונה הפוכה – אטלנטיס היא אתונה והביקורת מופנית דווקא כלפיה. אתונה ההיסטורית, כמו אטלנטיס המיתולוגית, היתה במאה החמישית לפנה"ס אימפריה ימית משגשגת אבל הפכה לרודנית וכוחנית כלפי הערים שהיו תחת חסותה. את העונש שלה קיבלה אתונה מידי ספרטה שניצחה אותה במה שמכונה המלחמה הפלופונסית שהתרחשה בימי חייו של אפלטון.

האם האי אטלנטיס היה אמיתי?

בקצרה, לא. אטלנטיס לא היה מקום אמיתי. ראשית, משום שהמקור היחיד לקיומו הוא אפלטון. כל המקורות האחרים שהזכירו את אטלנטיס מתוארכים אחרי אפלטון וציטטו אותו. שנית, משום שלא נמצאה אף הוכחה מדעית על קיומה של תרבות פרה היסטורית מתקדמת באוקיינוס האטלנטי או כזו שטבעה בגלי ים עצומים. לכן רוב רובם של ההיסטוריונים והארכיאולוגים תמימי דעים שאטלנטיס הוא מקום דמיוני ואפלטון, שהיה פילוסוף ולא היסטוריון, השתמש בו כדי להעביר מסרים פילוסופיים.

הרעיון שאפלטון התבסס על מציאות היסטורית בתיאור אטלנטיס היה קיים עוד בעת העתיקה, אבל תפס תאוצה במאה ה-19. התיאורים המפורטים של אפלטון על תרבות אוטופית שלווה ומשגשגת שנעלמה בים תוך יום אחד עוררו את הדמיון והסקרנות של רבים שמנסים, עד היום, למצוא הוכחות לקיומה. ישנן תיאוריות רבות שמקשרות את אטלנטיס עם מקומות שונים בעולם. אולי הדוגמא הידועה ביותר היא התיאוריה שהאי אטלנטיס הוא למעשה האי תרה, או בשמו הנוכחי – סנטוריני, והתרבות האטלנטית היא מטפורה לתרבות המינואית שפרחה באלף השני בכרתים ובתרה. כמו אטלנטיס, האי תרה נפגע מסדרה של התפרצות געשית, רעידות אדמה וגלי צונאמי שעלו בעקבותיהם וככל הנראה הביאו לסופה של התרבות המינואית המתקדמת.

על תיאוריות נוספות בנוגע למיקומו של האי אטלנטיס אתם יכולים לקרוא בערך הוויקיפדיה כאן (באנגלית).

עוד מאמר מומלץ על אטלנטיס באתר מסע

מתעניינים בתרבות יוון העתיקה? רוצים לדעת כשיוצא פוסט חדש?


רשמו את כתובת האימייל שלכם כאן למטה 👇

האימייל לא ישמש לשום מטרה אחרת מלבד שליחת הודעות על פוסטים חדשים באתר


💬 שאלות, הערות, הארות? התגובות פתוחות

0 תגובות על “אטלנטיס, האי הנעלם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *