מפת שבעת פלאי תבל
מפת שבעת פלאי תבל

מהם שבעת פלאי תבל של העולם העתיק?

שבעת פלאי תבל (או שבעת פלאי העולם העתיק) הם שבעה מבנים אדריכליים ופסלים יוצאי דופן שהופיעו ברשימות של מחברים מן התקופה ההלניסטית, מאות 1-2 לפנה"ס.

האתרים ברשימת שבעת פלאי התבל היו למעשה מקומות מומלצים לטיול עבור תיירים באזור הים התיכון והמזרח הקרוב. בעקבות כיבושי אלכסנדר הגדול ונפילת הממלכות הקדומות החלה תקופה של גלובליזציה, עם מיזוג תרבויות ודתות ושפה רשמית משותפת (יוונית קוינה). טיול ברחבי העולם, זה שהיה ידוע ליוונים, הפך לפשוט יותר ולכן נפוץ יותר. האתרים ברשימת השבעה היו כל כך מרשימים ומרהיבים שהם תוארו בתחילה כ- θεάματα‎‎) theamata) ביוונית – מקומות לראות. בהמשך התחלפה המילה לθαυματα‎‎) thaumata) – פלאים.

למה נבחרו דווקא האתרים שברשימה? מאפיין אחד שמשותף לכולם הוא גודל מונומנטלי. שבעת הפלאים הציגו יכולת הנדסית או אדריכלית יוצאת דופן ונחשבו ליצירות מופת, לפסגת היכולת האנושית.

אלו שבעת פלאי העולם העתיק, על פי סדר כרונולוגי של מועד הקמתם: הפירמידה בגיזה / הגנים התלויים בבבל / מקדש ארטמיס באפסוס / פסל זאוס באולימפיה / המוזיאוליאום בהליקרנסוס / הקולוסוס של רודוס / המגדלור של אלכסנדריה.

הפירמידה הגדולה בגיזה, מצרים

מהי הפירמידה הגדולה בגיזה?

הפירמידה הגדולה של גיזה נבנתה באמצע האלף השלישי לפנה"ס במטרה לשמש כקבר מלכותי לפרעה ח'ופו ואשתו. לצד הפירמידה הגדולה עומדות עוד שתי פירמידות קטנות יותר, של בנו של פרעה ח'ופו (שגם בנה את הספינקס שמול שורת הפירמידות) ושל נכדו.

הפירמידה היא המבנה העתיק ביותר מבין שבעת פלאי העולם אבל גם היחיד מבינהם ששרד עד ימינו.

למה הוכנסה הפירמידה הגדולה לרשימת שבעת פלאי עולם?

הפירמידה עצומה בגודלה. נדרשו מעל 2 מיליון בלוקי אבן כדי לבנות אותה, המשקל הממוצע של כל אבן 2.5 טון. אורך כל פאה היה כ-230 מטר והפירמידה מוקמה כך שפאות יתיישרו באופן כמעט מושלם לארבעת כיווני האוויר. גובה הפירמידה בשיאו הגיע ל- 146 מטר. היה זה המבנה מעשה אדם הגבוה ביותר בעולם במשך למעלה מ-3,800 שנה. עד שנת 1311 לספירה, אז הושלמה בנייתה של קתדרלת לינקולן באנגליה. בפנים הפירמידה היתה מערכת מורכבת של חדרים, מעברים ופירים אלכסוניים שהערכה היא שנועדו לאוורור או שהיתה להם משמעות סימבולית כלשהיא.

ועוד עובדה אחת

הפירמידה הגדולה של גיזה כלולה גם ברשימת פלאי תבל החדשים, כפלא השמיני.

הגנים התלויים של בבל

מהם הגנים התלויים של בבל?

הגנים התלויים היו גנים מלאכותיים שנבנו במאה השישית לפנה"ס בעיר בבל. הגנים נבנו כמתנה מהמלך הבבלי נבוכדנצר השני לאשתו אמיטיס שהגיעה ממדי והיתה מלאת געגועים לנוף הירוק וההררי של ארץ הולדתה.

למה הוכנסו הגנים התלויים לרשימת שבעת פלאי עולם?

מבנה הגנים התלויים הגיע לגובה של עשרות מטרים (לא ידוע כמה בדיוק) והוא כלל צמחיה עבותה, עצי פרי ופלגי מים. המבנה בו שכנו הגנים נבנה בצורה מדורגת (טרסות) ששיוותה לו מראה של הר, אולי להזכיר למלכה אמיטיס את הרי מדי. בהקשר זה כדאי לציין שהגנים התלויים לא היו תלויים במובן של מוחזקים באוויר. מקור השם במבנה המדורג עליו הונחו הצמחים הרבים שהשתלשלו מטה ונראו כמרחפים באוויר.

הצמחים הצליחו ללבלב ולפרוח, למרות מזג האוויר המדברי, בזכות מערכת השקיה מורכבת שהעבירה מים מנהר הפרת אל הגנים דרך רשת תעלות ומשאבות שנקראו ברגי מים.

מתי ואיך נהרסו הגנים התלויים?

לא ידוע איך ומתי נהרס מבנה הגנים וישנן מספר תיאוריות והשערות. תיאוריה אחת מציעה שהגנים התלויים נפגעו מרעידת אדמה שהתרחשה במאה ה-2 לפנה"ס. תיאוריה אחרת גורסת שהגנים התמוטטו עם שחיקת הזמן.

ועוד עובדה אחת

הגנים התלויים בבבל הם המבנה היחיד מבין שבעת פלאי תבל שעצם קיומו שנוי במחלוקת. הסיבה: אין עדות ארכיאולוגית לקיומם, אין אזכור שלהם בתעודות בבליות מאותה תקופה ואין תיעוד ויזואלי שלהם, רק תיעודים כתובים. אחת ההשערות גורסת שהגנים של בבל הם תיאור דמיוני או שאולי מדובר בגנים שנמצאו בעיר אחרת כמו נינווה.

מקדש ארטמיס באפסוס

שחזור מקדש ארטמיס באפסוס
Zee Prime at cs.wikipedia, CC BY-SA 3.0

מהו מקדש ארטמיס באפסוס?

אפסוס היתה קולוניה איונית שהוקמה במאה ה-8 לפנה"ס. בשנת 550 לפנה"ס נכבשה אפסוס על ידי קרויסוס מלך לידיה (לוד) והוא זה שמימן את בניית מקדש לארטמיס, אלת הציד והילדות, באזור בו עמד מתחם מקודש לאלה עוד מזמנים קדומים יותר. בניית המקדש ארכה 120 שנים. היום שרידי העיר אפסוס, והמקדש בשוליה, נמצאים מערבית לעיר Selçuk שבטורקיה.

למה הוכנס מקדש ארטמיס לרשימת שבעת פלאי תבל?

מקדש ארטמיס באפסוס הגיע לסדרי גודל עצומים, בעיקר בגרסתו ההלניסטית (הסבר בהמשך). הוא היה המקדש הראשון שנבנה כולו משיש. רוחבו היה כ69 מטר ואורכו 129 מטר, כמעט כפול מאורכו של הפרתנון באתונה. היו במקדש 127 עמודי שיש בסגנון איוני, שהשתרעו לגובה של מעל 12 מטרים. העמודים הקדמיים היו מעוטרים בתבליטים. לקישוט פנים המקדש, בתבליטים ופסלים, הוזמנו האמנים הידועים ביותר של התקופה.

איך ומתי נהרס מקדש ארטמיס באפסוס?

המקדש נהרס ונבנה מחדש מספר פעמים. המקדש הראשון מהמאה ה-6 לפנה"ס, נחרב בשנת 356 לפנה"ס כשאיש בשם הרוסטרטוס העלה אותו באש כי רצה לבצע מעשה שיחקוק את שמו בהיסטוריה. המקדש נבנה מחדש אך נהרס שוב ב-267 לספירה על ידי פולשים גותיים. ואז שוב נבנה. ושוב נחרב, אבל הפעם לתמיד. בעקבות הפיכת הנצרות לדת הרשמית באימפריה הרומית ואיסור פולחן אלילי, המון אדוק עלה על המקדש בשנת 401 לספירה והרס אותו. כיום ניתן לראות באתר הארכיאולוגי של אפסוס רק שרידים מועטים ועמוד משוחזר אחד מיסודות המקדש.

ועוד עובדה אחת

פסל הפולחן של ארטמיס במקדש היה עשוי מעץ. הוא לא היה בעל מראה יווני אופייני וניכרה בו השפעה מזרחית ברורה בתנוחה הגוף ובעיקר בצורת העיטור. פלג הגוף הקדמי כוסה באלמנטים כדוריים שלא ברורה מהותם, יתכן שאלו אשכי שור או שדיים, סמל לתפקודה של ארטמיס כאלת פיריון. העיטורים הכדוריים בפסל הפולחן נוצקו בענבר ובחפירות ארכיאולוגיות במקום נמצא מצבור טיפות ענבר כדוריות. צורה זו של פסל ארטמיס קיבל את השם Artemis Ephasia – ארטמיס מאפסוס, שככל הנראה מקבילה לאלת פריון מזרחית קדומה מטיפוס "האם הגדולה".

פסל ארטמיס מאפסוס
ארטמיס מאפסוס
Carole Raddato, CC BY-SA 2.0

פסל זאוס באולימפיה

מהו פסל זאוס באולימפיה?

פסל זאוס באולימפיה הציג את מלך האלים, יושב על כס המלכות, מחזיק שרביט בידו השמאלית ועל ידו הימנית דמותה של ניקה, אלת הניצחון. לרגליו עמד נשר (או עיט) בעל החיים המקודש לו.

הפסל הוזמן על ידי הפוליס אליס (Elis) כפסל פולחן עבור מקדש זאוס באולימפיה שהיה המקדש הדורי הגדול ביותר בתקופת בנייתו, ושימש באתר של המשחקים האולימפיים. הפסל נוצר על ידי הפסל פידיאס בין השנים 432-437 לפנה"ס.

למה הוכנס פסל זאוס לרשימת שבעת פלאי תבל?

פסל זאוס האולימפי הגיע לכ-12 מטר גובה והוא נחשב לאחד הפסלים הגדולים בעולם העתיק. הפסל היה עשוי מחומרים יקרים מאוד, זהב ושנהב, וקושט בעיטורי זהב ואבנים יקרות. פריטים קטנים כמו שערות נוצרו בברונזה (ארד), זכוכית ותכשיטים. תוכו של הפסל, השלד הפנימי, היה בנוי מעץ. החומרים מהם היה עשוי, בתוספת בריכת שמן למרגלות הפסל שיצרה החזרי אור, גרמו לפסל לזרוח, להראות חי.

איך ומתי נהרס הפסל?

אחרי הפיכת הנצרות לדת הרשמית באימפריה, המשחקים האולימפיים נאסרו והמתחם ננטש. פסל זאוס עצמו הוצא מהמקדש והועבר לקונסטנטינופול בשנת 395 לספירה, לפי הוראתו של הקיסר הרומי קונסטנטינוס. מאותו הרגע גורלו של הפסל לא ידוע. יתכן שנהרס כתוצאה משריפה או מרעידת אדמה, במאה החמישית או השישית לספירה. על כל פנים לא נמצאו שרידים מהפסל, ונותרו רק תיאורים בכתב ותבליטים על גבי מטבעות מהם אנחנו יודעים כיצד נראה.

ועוד עובדה אחת

פידיאס, הפסל של פסל זאוס, היה אתונאי ואחד הפסלים המהוללים והידועים ביותר של תקופה הקלאסית. הוא זה שגם יצר את פסל האלה אתנה בפרתנון באתונה – אתנה פרתנוס. אם אתם מבקרים במתחם אולימפיה תוכלו לראות במקום את שרידי בית המלאכה של פידיאס שהוקם בזמן שעבר על פסל זאוס.

המאוזוליאום בהליקרנסוס

מהו המאוזוליאום בהליקרנסוס?

המאוזוליאום בהליקרנסוס היה קבר מונומנטלי שנבנה עבור מאוסולוס, שליט קאריה, על ידי אשתו-אחותו, ארטמיסיה השנייה, אחרי שמת בשנת 435 לפנה"ס. היום הליקרנסוס היא בודרום שבטורקיה.

למה הוכנס המאוזוליאום לרשימת שבעת פלאי תבל?

המואוזולאום נבנה כולו משיש והוא השתרע לגובה של כ 45 מטר. הוא היה מבנה הקבורה הגדול ביותר בתקופה היוונית והרומית, אחרי הפירמידות. הבנייה של המאוזוליאום ארכה כ-12 שנים וכללה שיתוף פעולה של כמה מהאדריכלים והאמנים הידועים ביותר. המבנה, שנחשב למופת אדריכלי, הציג שילוב של מספר סגנונות. על בסיס מלבני מדורג נבנה מבנה שהיה מוקף בשדרת עמודים כמעין מקדש, ומעליו פירמידה מדורגת בגובה זהה. בראש הפירמידה הוצב פסל בגובה שישה מטרים של מאוסולוס רוכב בכרכרה בת ארבעה סוסים. גם פנים המבנה הכיל פסלים מרובים בעלי גודל מונומנטלי.

מתי ואיך נהרס המואוזוליאום בהליקרנסוס?

המאוזוליאום נותר שלם יחסית עד המאה ה-13 או ה-14 לספירה, כאשר האבירים הצלבנים פירקו חלקים גדולים מהמבנה לבניית טירת פטרוס הקדוש בבודרום. במקום יש שרידים של המבנה. רבים מהפסלים והעיטורים הפיסוליים נמצאים במוזיאון הבריטי בלונדון.

ועוד עובדה אחת

המונח "מאוזוליאום" נגזר משמו של מאוסולוס והפך לשם כללי לאחוזות קבר. המאוזוליאום בהליקרנסוס היה כל כך גדול ומפואר עד ששימש כמופת ומודל לאחוזות קבר אחרות.

הקולוסוס מרודוס, יוון

Library of Congress Prints and Photographs Division Washington

מהו הקולוסוס של רודוס?

הקולוסוס של רודוס היה פסל ברונזה עומד של אל השמש היווני הליוס. האי רודוס היה מקום פולחן עיקרי לאל הליוס. הפסל נבנה בין השנים 292 ל-280 לפנה"ס.

למה הוכנס הקולוסוס מרודוס לרשימת שבעת פלאי תבל?

הקולוסוס כשמו כן הוא – פסל עצום מימדים שהתנשא לגובה של כ-33 מטרים, מה שהופך אותו לאחד הפסלים הגבוהים בעולם העתיק (קולוסוס = דמות ענקית ביוונית). נאמר כי הפסל היה כה גדול עד שספינות יכלו לעבור בין רגליו, אם כי טענה זו שנויה במחלוקת ולא ידוע היכן בדיוק היה ממוקם בעיר.

מתי ואיך נהרס הקולוסוס?

הקולוסוס של רודוס התמוטט בעקבות ברעידת אדמה בשנת 226 לפנה"ס. שברי הפסל נחו על האדמה למעלה מ-800 שנה. לאחר שרודוס נכבשה על ידי המוסלמים בשנת 654 לספירה שברי הברונזה נמכרו לשימוש חוזר והותכו.

ועוד עובדה אחת

הקולוסוס הוא פלא העולם שעמד על כנו הכי מעט זמן, רק 54 שנים. למעשה היה כבר התמוטט כאשר חיברו את רשימות פלאי העולם.

המגדלור של אלכסנדריה

פארוס המגדלור של אלכסנדריה
Johann Bernhard Fischer von Erlach, Public domain

מהו המגדלור של אלכסנדריה?

המגדלור של אלכסנדריה נבנה על ידי תלמי הראשון סוטר בין השנים 280 ל247 לפנה"ס במטרה לעזור לספינות לנווט אל המעגן בנמל אלכסנדריה, שבאותה תקופה היתה מרכז ימי ומסחרי גדול.

למה הוכנס המגדלור של אלכסנדריה לרשימת שבעת פלאי תבל?

כמו שאר פלאי העולם, גם המגדלור של אלכסנדריה היה בעל סדר גודל מונומנטלי. גובהו מוערך בין 115 ל-135 מטרים, מה שהפך אותו לאחד המבנים הגבוהים ביותר מעשה ידי אדם בתקופתו.

בכדי לנווט את הספינות בבטחה אל הנמל, המגדלור צויד במערכת מראות מתוחכמת שהחזירה את אור השמש במהלך היום, ואילו בלילה בערה בראש המגדלור אש גדולה. בנוסף, כדי לשפר את הנראות שלו, המפלסים העליונים של המגדלור כוסו בשיש לבן.

מתי ואיך נהרס המגדלור?

המגדלור של אלכסנדריה ניזוק מסדרת רעידות אדמה במהלך השנים אבל תוקן בכל פעם עד שהתמוטט סופית במאה ה-14 לספירה. שרידיו נשארו במקום כמאה שנה עד שהסולטנות הממלוכית השתמשה בלבנים שלו לצורך בניית מצודת קאיתבאי, מבצר שנבנה באותו מיקום של המגדלור והוא ניצב שם עד היום.

ועוד עובדה אחת

המגדלור של אלכסנדריה כונה גם פארוס (Pharos), בגלל שמוקם באי פארוס (האי של פרעה) במפרץ אלכסנדריה. המילה פארוס קיבלה משמעות של מגדלור במספר שפות, ביניהן יוונית ואיטלקית.

למה שבע?

מה הסיבה שרשימת פלאי העולם העתיק וגם כל רשימות הפלאים הבאות אחריה, הכילו דווקא שבע פריטים?

המספר שבע היה בעל סמליות רבה, לא רק ביוון העתיקה אלא בכל התרבויות העתיקות. היפוקרטס, הרופא הידוע, חילק את חיי האדם מלידתו ועד מותו לשבעה שלבי התפתחות. ייתכן שזה המקור למשמעות הרחבה יותר של המספר שבע בתרבות היוונית. למספר שבע הייתה גם משמעות קוסמולוגית ואסטרונומית. היו שבעה ימים בשבוע ושבעה כוכבי לכת שהיו ידועים בעת העתיקה. שבע היה סמל לשלמות ועוצמה.

מי כתב את רשימת שבעת פלאי תבל?

רשימות של אתרים מיוחדים הופיעו כבר במאה החמישית לפני הספירה. אבל התיעודים הכתובים הראשונים לרשימת שבעת הפלאים ששרדו עד ימנו מתוארכים למאה השנייה לפנה"ס, האחד בספר Laterculi Alexandrini והשני באוסף של קטעי שירה בשם Palatine Anthology, שם המשורר אנטיפטרוס מצידון פירט רשימה דומה לקיים היום, מלבד שכוללת את חומות העיר בבל ומשמיטה את המגדלור של אלכסנדריה.

היו עוד מספר רשימות של פלאי עולם בעת העתיקה, אבל זו שהתקבעה כקאנון חתומה בידי פילון מביזנטיון. פילון היה מהנדס שפעל באלכסנדריה במאה השנייה לפנה"ס. יש הערכה שהרשימה שהגיעה לימינו אינה שלו אלא של אדם אחר, מן המאה הרביעית לספירה, שהתחזה לו.

פלאי תבל על ציר הזמן

שבעת פלאי תבל בציר הזמן
cmglee, Juandamec, Kirill Borisenko, Flappiefh, Nicolas M. Perrault, CC BY-SA 4.0

מתעניינים בתרבות יוון העתיקה? רוצים לדעת כשיוצא פוסט חדש?


רשמו את כתובת האימייל שלכם כאן למטה 👇

האימייל לא ישמש לשום מטרה אחרת מלבד שליחת הודעות על פוסטים חדשים באתר


💬 שאלות, הערות, הארות? התגובות פתוחות

0 תגובות על “שבעת פלאי תבל של העולם העתיק

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *